[RedirectPrompt_en-US]

30 December 2019
media coverage
romania

Modificari importante în materie de fiscalitate, la orizont | Theodor Artenie, Tax Director - Schoenherr Tax Bucharest: Așteptam forma finala în care vor fi adoptate proiectele de modificare a Codurilor Fiscal și de procedura fiscala. Cele doua Direct

Find the original article here

Anul 2020 bate la ușa, iar companiile își fac deja planurile de dezvoltare. În acest context, reglementarile fiscale reprezinta una dintre cele mai fierbinți probleme la care mediul de afaceri trebuie sa fie foarte atent.

Theodor Artenie, Tax Director Schoenherr Tax Bucharest SRL, societatea specializata în consultanța fiscala afiliata firmei de avocatura Schoenherr și Asociații SCA, atrage atenția ca fiscalitatea româneasca este una extrem de fluida, cu schimbari dintre cele mai surprinzatoare, uneori chiar abrupte.

„Chiar acum se afla în proverbiala 'țeava' doua proiecte importante de modificare a Codului Fiscal și a Codului de procedura fiscala. Schimbarile aduse de aceste doua proiecte au fost amplu dezbatute în mediul public, astfel încât nu le voi relua aici. Elementul surpriza în acest caz îl reprezinta forma finala în care cele doua proiecte vor fi adoptate și momentul intrarii în vigoare. În plus fața de cele doua proiecte de mai sus, trebuie sa amintim faptul ca, începând cu 1 ianuarie 2020, vor intra în vigoare la nivelul Uniunii Europene modificari importante în materie de TVA (Directiva privind 'remediile rapide' în ceea ce privește comerțul intracomunitar și Regulamentul de aplicare), dar și în domeniul cooperarii administrative și al schimbului de informații (Directiva DAC6 privind raportarea aranjamentelor fiscale transfrontaliere). Niciuna din Directivele de mai sus nu a fost înca transpusa în legislația fiscala naționala și ne așteptam ca vor genera anumite complicații și inconveniente pentru contribuabilii români”, declara coordonatorul Schoenherr Tax Bucharest SRL.

Pe acest fond, experții organizeaza, în aceasta perioada, o serie de evenimente pentru clienții firmei. În cadrul acestor evenimente, specialiștii discuta despre soluțiile pe care mediul de afaceri le are la îndemâna de la 1 ianuarie 2020 pentru a face fața introducerii remediilor rapide.

Practica de taxe merge mâna în mâna cu munca avocaților axați pe alte arii

Activitatea Schoenherr Tax Bucharest SRL merge mâna în mâna cu restul ariilor de practica în care avocații firmei sunt activi. „Astfel, volumul mare de tranzacții (fuziuni și achiziții, piața de capital, financiar-bancar, imobiliare) în care acorda asistența juridica colegii noștri avocați genereaza automat pentru firma de consultanța fiscala proiecte de structurare din punct de vedere fiscal a tranzacțiilor respective”, explica Theodor Artenie.

Profesionistul Schoenherr mai spune ca o alta sursa importanta de mandate o reprezinta asistența acordata în litigiile fiscale în care sunt implicați clienții firmei. În aceste dosare experții în taxe lucreaza împreuna cu avocații specializați în litigii ai Schoenherr și Asociații SCA.

„Și, cum autoritațile de control în domeniul fiscal continua sa fie foarte active în derularea de inspecții și emiterea de decizii de impunere pe care companiile investigate le contesta în 90% din cazuri, aceasta direcție genereaza un volum important de lucru pentru echipa noastra. În aceste proiecte, colaboram în special cu avocații Schoenherr specializați în fuziuni și achiziții, piața de capital, financiar-bancar, proprietați imobiliare. Lucram, totodata, cu avocații specializați în dreptul muncii, pe chestiuni fiscale incidente relațiilor de munca, sau cu avocații specializați în insolvența și reorganizare în proiecte specifice”, adauga consultantul.

De altfel, autoritațile fiscale continua sa fie foarte active în derularea atribuțiilor lor de control, iar companiile multinaționale care desfașoara activitați în România se afla pe radarul autoritaților.

În condițiile în care portofoliul de clienți al Schoenherr este format din astfel de entitați economice, firma acorda asistența în cadrul controalelor, atunci când se confrunta cu „vizita” inspectorilor ANAF, AFM sau ai Direcției Antifrauda.

„Clienții Schoenherr și Asociații SCA și Schoenherr Tax Bucharest SRL sunt, în general, companii multinaționale și locale de dimensiuni mari, active în domenii diverse, precum financiar-bancar, energie, imobiliare, construcții, retail, servicii medicale, farmaceutice, producție, IT&C etc. Prin lansarea periodica a unor campanii ample de control în diferite arii, autoritațile fiscale ne țin ocupați atât pe noi, consultanții, cât și pe reprezentații companiilor. Raportându-ne la anul acesta, ma refer la Operațiunea Iceberg, anunțata în luna ianuarie, sau la controalele comune ANAF-ITM, anunțate la mijlocul anului. Susținem importanța unei bune cunoașteri de catre contribuabili a obligațiilor și drepturilor pe care le au în cadrul inspecțiilor fiscale. În acest sens, organizam și ne implicam frecvent în evenimente menite sa educe mediul de afaceri cu privire la cum trebuie sa reacționeze în timpul inspecției fiscale”, nuanțeaza Theodor Artenie.

De asemenea, în urma cu trei ani, firma a lansat practica specializata de consultanța în prețuri de transfer (transfer pricing). „Așa cum anticipam la acel moment, prețurile de transfer au continuat sa suscite un interes în creștere din partea autoritaților fiscale române și, implicit, a clienților. Echipa noastra include consultanți specializați în acest domeniu, care acopera întreaga gama de servicii specifice, inclusiv întocmirea dosarelor prețurilor de transfer, asistența în relația cu autoritațile de control, asistența în litigii (în cadrul unor echipe formate din consultanți fiscali și avocați de litigii), precum și asistența generala privind tranzacțiile intra-grup”, subliniaza Tax Directorul Schoenherr Tax Bucharest SRL.

Membrii echipei au experiența în Big4. Elementele care fac diferența

Echipa specializata în domeniul serviciilor fiscale a grupului Schoenherr în România este coordonata de Theodor Artenie, Tax Director al Schoenherr Tax Bucharest SRL din 2013, a carui experiența profesionala anterioara include opt ani într-o companie Big4. El coordoneaza derularea de proiecte în domeniul fiscal cu sprijinul echipei de consultanți fiscali și de specialiști în prețuri de transfer, în timp ce trei avocați de litigii intervin pentru a colabora cu acești specialiști în cadrul litigiilor fiscale. „Experiența profesionala a tuturor membrilor echipei noastre de consultanți fiscali include poziții în companii Big4. Acest lucru ne permite sa oferim servicii specializate la un nivel de calitate comparabil cu cel al marilor jucatori din domeniu. Ce ne diferențiaza este integrarea noastra ca serviciu oferit de grupul Schoenherr ca parte a unui pachet complet, care include atât servicii juridice, cât și servicii de consultanța fiscala. Având în vedere amprenta regionala a Schoenherr, precum și poziția pe piața din România, avem acces la proiecte complexe, multe dintre ele cu caracter multi-jurisdicțional, ceea ce se traduce printr-o flexibilitate ridicata a soluțiilor pe care le oferim”, a conchis Theodor Artenie.

Theodor
Artenie

Managing Director Tax

romania